VİYANA

23 Nisan 2013 Salı yazildi.




Avusturya’nın başkenti Viyana, tarihin içinde yaşayan şanslı kentlerden. Klasik müzik, vals, balolar ve dünyaca ünlü kafeler; Viyana’yı anlatmak için kullanılması gereken kelimeler belki de...

Viyana’yı etkileyici kılan özelliği, geçmişle bugünün bir arada uyum içinde yaşaması.  Habsburg hanedanın döneminin yansımaları, bugünün hareketli kent yaşantısı içine karışıyor.

Çoğu kimse aklında Viyana’yı her köşesinde klasik müzik çalınan, herkesin her gece bir baloya katıldığı, her öğlen kafelerin yazarlarla dolup taştığı bir yer olarak canlandırır. Böyle beklentilerle Viyana’ya gidenler ise oldukça büyük bir hayalkırıklığı yaşar.

Viyana’nın ziyaretçilerini kucaklayan sıcak bir kent olduğunu söylemek güç ama hiçbir zaman bu kentin koca bir imparatorluğa başkentlik yapmış olduğunu unutmamak gerek. Bu yüzden Viyana, farklı beklentilerle kendisini ziyaret eden gezginlere hayalkırıklığı yaşatsa da, bir açık hava müzesi olması nedeniyle farklı tecrübeler de vadediyor.


GİTMEDEN ÖNCE

Oku
Malina Ingeborg Bachmann
Romantik Bir Viyana Yazı Adalet Ağaoğlu

İzle
Amadeus Milos Forman
Before the Sunrise  Richard Linklater
The Illusionist Neil Burger
Copying Beethoven Agnieszka Holland

Dinle
Mozart, Beethoven, Opus, SheSays

ORDAYKEN
Bir Viyana kafesinde melange iç!
Viyana kent kültüründe kafelerin rolü çok büyük. Kentin entelektüel yaşamının büyük bir bölümü kafelerde geçmiş. Bu yüzden siz de Viyanalılar gibi yapın. Süt köpüğünden yapılan melange’ınızla birlikte gazetenizi açıp en azından bir saat için Viyana kafelerinin tadına varın.

Operaya gidin
Viyana ziyaretlerinin olmazsa olmazlarından biri de, bir klasik müzik konseri ya da operaya gitmek. Özellikle Staatsoper’in programına göz atın.

Prater’de dönme dolaba binin
Dünyanın en eski dönme dolaplarından olan Prater’e binin ve eski günlere doğru bir yolculuğa çıkın.

Ringstrasse’de tramvaya binin
Viyana’nın en güzel caddesinden biri olan Ringstrasse üstünde sefer yapan RingTram’a binin. Kentin bu güzel caddesini, tramvayla keşfedin.









0 yorum: