Moskova

26 Nisan 2013 Cuma yazildi.



Üçüncü Roma

Bizans İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından Ortodoks Kilisesi'nin merkezi haline gelmesiyle Üçüncü Roma adını alan Moskova, Rusya'nın tarihinde önemli bir role sahip. Bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin merkezi olan şehir günümüze kadar oluşan yeni elit kesim ve beraberinde getirdiği bambaşka atmosferiyle modern Rusya'nın başkenti konumunda.

Moskova batı ve doğunun arasında, ikisinin de etkilerinin rahatlıkla sezilebileceği büyük, ihtişamlı ve kendine has bir havaya sahip bir şehir. Rusya'nın her yönünü içinde barındıran bu metropolde keşfedilecek çok şey var.

Gitmeden Önce
Oku
Puşkin
Üç Kızkardeş,  Anton Pavloviç Çehov
Mission to Moscow, Joseph E. Davies

İzle
Mission to Moscow, Michael Kurtiz
I Walk Around Moscow (Ia Shagaiu po Moskve) - Georgi Daneliya
Moscow Does not Believe in Tears (Moskva Slezam ne Verit) - Vladimir Menshov

Dinle
Nikolai Rimsky-Korsakov,  Alla Pugachova, t.A.T.u, Aria, Dima Bilan
Stranger in Moscow - Michael Jackson
Moscow nights - Vasily Solovyov-Sedoi

Ordayken

Kremlin ve Kızıl Meydan’a bir gün ayırın
Moskova’ya gelen her turistin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında Kremlin ve Kızıl Meydan gelir.  Kentin kalbi olarak bilinen Kremlin ve komünizm döneminin en önemli olaylarının meydana geldiği Kızıl Meydan tarihi ve turistik simgelerle dolu olduğundan, kapsamlı bir gezi için bir tam güne ihtiyacınız olacak.

Bolşoy Tiyatrosu
Perdelerini ilk kez 1825 yılında açan Rusların en meşhur ve prestijli tiyatrosu Bolşoy’da sergilenen tiyatro, opera ve ya bale gösterilerine gitmeye çalışın.

Tekne turuna çıkın
Havanın sıcak olduğu aylarda gezi otobüslerinden ziyade gezi teknelerini tercih edin. Çok büyük olmayan bu teknelerle Kremlin, Stalin gökdelenleri ve Novospassky Manastırı gibi farklı turistik görebilirsiniz. Yaklaşık bir buçuk saat süren geziler, yetişkinler için 10$. Ayrıca, Vodnoe Taxi adlı bir şirket, 110 $ karşılığında özel tekne turu hizmeti veriyor.

Metroda Moskova’nın tarihine tanıklık edin
1935 yılından beri hizmet veren Moskova metro hattı, dünyadaki en görkemli metro istasyonlarına sahip. Stalin öldüğünde 4 hatla hizmet veren bu metro, günümüzde 12 hattan oluşuyor. Neredeyse her istasyonun dekorasyonu birbirinden farklı... Dikkatle incelediğinizde her istasyonun dekorasyonunda yapıldıkları döneme ait izler bulacak, şehrin tarihine tanıklık edeceksiniz. Özellikle Mayakovskaya, Komsomolskaya, Novoslobodskaya ve Kropotkinskaya istasyonları başlı başına birer sanat eseri kabul edilebilir.

Arbat Caddesi’nde yürüyüşe çıkmanın keyfini çıkarın
Moskova’nın İstiklal Caddesi olarak da tanımlayabileceğimiz Arbat Caddesi şehrin entelektüel kesimiyle özdeşleşmiş durumda. Moskova’nın en canlı caddesi sayılan Arbat’ta pek çok hediyelik eşya dükkanı, lokanta, kafe, tiyatro, müzisyen ve ressam bulunuyor. PuşkinÇaykovski,  Mayakovskiy ve Meyerhold gibi ünlülerin yaşadıkları yerleri merak ediyorsanız, Arbat’a mutlaka uğramalısınız. Unutmayın, Arbat Caddesi’nin en önemli özelliklerinden birisi de yalnızca yayalara açık nadir caddelerden biri olması.

Eğlencenin sınırlarını zorlayın!
Hava kararınca ışıl ışıl bir şehre dönüşen Moskova’nın gece hayatı son derece cazip. Sayısız gece kulübü, bar ve kafenin bulunduğu şehir, her eğlence anlayışına hitap ediyor. www.moscowout.ru sitesinden etkinlikleri takip edebilir, Moskova’nın eşsiz gece hayatının bir parçası olabilirsiniz. 


0 yorum: